Veure el mon amb una mirada positiva influeix en la nostra capacitat de disfrutar la vida. Tenir un esperit positiu, ànims i vitalitat no dóna la felicitat, però ens hi acosta una mica.
I per això hem de tenir uns bons nivells de serotonina, l’hormona que regula l’estat d’ànim, millora les funcions cognitives, afavoreix la capacitat de concentració i reforça l’equilibri psíquic i emocional.
Aquesta hormona la produeix el nostre cos a partir del triptòfan, un aminoàcid essencial que hem d’obtenir dels aliments com la carn, el peix, la llet, els ous, els plàtans, la xocolata,…
Un cop absorbit, el paper principal del triptòfan al nostre organisme és la síntesi de proteïnes i una petita part actua com a precursor de serotonina i melatonina, substàncies que influeixen en el comportament, estrés, qualitat del son i estat d’ànim.
Una alimentació equilibrada és essencial per al benestar físic i emocional. Quan mengem, alimentem el nostre cos i la nostra ment!
La veritat és que amb una dieta equilibrada el nostre cos hauria de rebre la quantitat suficient de triptòfan per poder segregar serotonina. Però hi ha situacions personals, èpoques de estrés i sobrecàrrega emocional… que generen un desequilibri entre el triptòfan que ingerim i el que el nostre cos necessita.
Si hi ha poc triptòfan ens faltarà serotonina.
I si falta serotonina….. baixada d’ànims, apatia, cansament, problemes de son.
En aquests casos és quan ens pot ser útil complementar la nostra dieta amb un producte que contingui triptòfan.
Cal escollir un producte de qualitat i específicament indicat per a cada situació.
QUAN PENDRE TRIPTÒFAN?
La major evidencia científica segons els estudis publicats és en la millora de l’estat d’ànim, depressió lleu i millora de la qualitat del son.
Algunes situacions en les quals podria estar indicat un complement de triptòfan:
• Falta de concentració, desmotivació, apatia.
• Situacions de tristesa, separacions i pèrdues
• Ansietat per deshabituació tabàquica o canvi de dieta.
• Desitx de menjar dolç al final del dia, ganes de llevar-se a menjar a la nit.
• Dificultat per dormir, despertars nocturns
• Estrés físic i mental, sobrecàrrega de feina, canvi de treball, període d’exàmens, oposicions.
• Astènia primaveral, estrés post-vacacional.
• Menopausa amb símptomes de desànim, irritabilitat, dificultat per dormir.
• Esportistes amb dietes estrictes o molt riques en proteïnes
COM PENDRE TRIPTÒFAN?
Per tenir una bona absorció, aconsellem prendre el complement de triptòfan separat dels aliments, abans d’esmorzar i/o abans d’un dels menjars principals.
INTERACCIONS.
Ull !!! No tothom pot prendre complements de triptòfan. Si ja preneu un tractament antidepressiu, algun fàrmac o planta medicinal sedant, poden haver-hi interaccions.
Deixeu-vos aconsellar !!!